De beukenhaag is een mooie haag met diverse kleuren. De beukenhaag heeft groen of rood blad in de zomer en bruin blad in de winter. Op deze pagina ontdek je hoe je de beukenhaag het beste kunt onderhouden; als het gaat om het planten, het snoeien of het bestrijden van schimmelziektes van de beukenhaag. Beukenhaag onderhoud
Beukenhaag planten
Een beukenhaag kun je het hele jaar door planten, behalve als het vriest of als de grond erg nat is. Verplanten kun je het beste doen als de plant in rust is en de bladeren bruin zijn. Een mooie beukenhaag begint met het op de juiste manier planten van de losse beukenhaag struikjes. Door deze kleine struikjes te planten en deze elk jaar te snoeien, kun je een mooi dicht geheel krijgen. Volg onderstaande stappenplan voor het planten van de beukenhaag:
- Let bij het planten op dat het blad van de beukenhaag overal voldoende (zon)licht krijgt door rondom +- een halve meter van andere beplanting af te blijven.
- De breedte en diepte van de uitgraving hangt af van de plant en kluit maar over het algemeen kun je gaan voor een uitgraving van 50-60 cm diep en ongeveer 40 cm breed.
- Mix de uitgegraven aarde met wat compost, wat beukengrond (uit het bos) of speciale hagengrond.
- Leg de planten op de juiste afstand uit langs de uitgravingen. Zo kun je ze goed verspreid verdelen en komen de planten op een vergelijkbare afstand van elkaar te staan.
- Doe de beukenhaag struikjes in de sleuf. Bij een enkele rij kun je ze in het midden zetten en bij dubbele rij kun je ze beter in een driehoek patroon plaatsen.
- Zet de planten rechtop vast in de uitgegraven grond en druk deze aan. Aan de wortelhals kun je zien hoe diep dit moet, zo kun je dezelfde diepte aanhouden als bij de kwekerij.
- Als de beukenhaag planten in de grond staan, hoef je ze alleen nog voldoende water te geven. Dit is goed voor de wortels en zorgt dat de grond goed inzakt.
Beukenhaag snoeien
Wil je een mooie dichtbegroeide beukenhaag? Snoei de beukenhaag dan twee keer per jaar. Een keer in het voorjaar (mei/juni) en een keer in augustus. Doe dit op een bewolkte dag, aangezien het beter is om te voorkomen dat de jonge blaadjes verbranden in het zonlicht. Wil je de beukenhaag qua vorm echt fors terugsnoeien, houd er dan rekening mee dan je niet tot te dicht op de stam mag snoeien. Dit maakt het namelijk moeilijker om te herstellen. Het is raadzaam om dit aan het eind van de winter te doen, zolang het niet vriest.
- Snoei van onder naar boven
- Snoei de bovenkant wat smaller dan de onderkant zodat het zonlicht overal bij kan komen.
- Verwijder afgeknipte takken en laat ze niet zitten in de heg zelf.
Beukenhaag ziekte
De beukenhaag is een sterke plant, maar helaas kunnen ook op de beukenhaag bepaalde ziektes of ongedierte voorkomen. Probeer het gebruik van chemische middelen te voorkomen, omdat dit naast ongedierte ook schadelijk is voor de nuttige insecten om ons heen. De meest voorkomende problemen van de beukenhaag zijn bladluis, spinmijten en meeldauw.
Bij bladluis kan het helpen om met een harde waterstraal te spuiten op de plek waar de bladluis zit. Ook lieveheersbeestjes zijn een natuurlijke bestrijder van bladluis. Spinmijten zijn op een biologische manier te bestrijden met de natuurlijke vijand roofmijten. De bladziekte meeldauw kun je bestrijden door de besmette bladeren meteen te verwijderen. Laat het niet op de grond slingeren want ook zo kan de ziekte zich verspreiden. Hiernaast helpt het om een oplossing van melk met water over de plant te spuiten.