Mijn geluid
Volume Volume off
(Sturnus vulgaris)

Spreeuw

De spreeuw (Sturnus Vulgaris) heeft een verenkleed dat zwart oogt, daaroverheen heeft hij een prachtige groene en paarse gloed. In de winter heeft de spreeuw witte spikkels. Je ziet spreeuwen vaak in grote zwermen.

Over de Spreeuw

Waarom spreeuwen zo massaal overnachten, daar zijn ornithologen het nog steeds niet over eens. Want veilig voor roofvogels zijn ze zo niet echt, zo’n knetterhard gekwetter trekt al van verre de aandacht. Wel is de kans dat een spreeuw in de groep wordt gegrepen kleiner omdat de roofvogel moeite heeft met kiezen. Vooral onervaren rovers hebben daar moeite mee. De theorie van de Britse biologe Wynne-Edwards is dat spreeuwen willen zien met hoeveel ze zijn, met het oog op de beschikbare hoeveelheid voedsel in de omtrek.

Specificaties

Wetenschappelijke naam Sturnus vulgaris
Familie Sturnidae
Habitat Overal waar geschikte holtes aanwezig zijn, zowel in oud loofbos als in steden in Europa.
Voedsel Spreeuwen eten alles, maar halen voor de jongen vooral insecten.
Hoogte 20-23cm
Gewicht 75-90g
Levensduur 1 - 15 Jaar
Broedtijd April - Mei
Nest De spreeuw is een holenbroeder, maakt gebruik van oude nesten of nestkast. Hij maakt een ovaal basisnest van takjes, stro en hooi.
Geluid De zang van de spreeuw een aaneengeschakeld geheel van klikkende, rollende en slissende geluiden, onderbroken door een hard, in toon dalend gefluit, zo ongeveer als kinderen doen wanneer ze het geluid van langssuizende kogels nabootsen. Spreeuwen kunnen bovendien fenomenaal andere vogels imiteren. Maar het blijft niet beperkt tot de zang van andere vogels, maar ook sirenes, autoalarmen, computerspelletjes, wekkers, geplons en gekwaak van kikkers, kan hij feilloos nadoen.
Kenmerken Je ziet spreeuwen vaak in grote zwermen. Deze groepsvorming gebeurt stapje voor stapje, iedere dag sluiten er steeds een paar spreeuwen zich bij de groep aan. Dat leidt ten slotte in augustus tot de bekende spreeuwenwolken en de slaapplaatsen van soms wel tienduizenden vogels.
Jongen 1 legsel van vijf tot zes blauwige eitjes

Kenmerken