Mijn geluid
Volume Volume off
(Aegithalos caudatus)

Staartmees

Het lichaam van de staartmees (Aegithalos caudatus) is veel kleiner dan dat van de koolmees.

Over de Staartmees

Hij heeft een korte snavel, een zwart en roze bovenzijde, een vuilwitte onderzijde met rozeachtige tint op de onderstaartdekveren. De staartmees heeft een klein lichaam met een extreem lange trapvormige staart. Het juveniel heeft een chocoladebruine zijkop en in het najaar heeft hij de verschijning van een adult.

Specificaties

Wetenschappelijke naam Aegithalos caudatus
Familie Aegithalidae
Habitat De staartmees is wijd verspreid en broedt in loofbossen en gemengde bossen met voldoende ondergroei van struiken. Ook in tuinen en parken.
Voedsel De staartmees eet insecten, spinnen en knoppen.
Hoogte 13-15cm
Gewicht 8-10g
Levensduur 1 - 3 Jaar
Broedtijd April-Juni
Nest Het nest is een kunstig, ovale bouwsel met zij-ingang, gemaakt van mos, korstmos en spinrag, meestal in een hoge struik of in takvork.
Geluid De staartmees roept hoog, enkelvoudig 'sie-sie-sie', meestal gevolgd door een snorrend 'tserr', wat men vaak in groepjes kan horen. De zang van de staartmees is een zachte triller die zelden te horen is.
Kenmerken Staartmezen zijn zeer sociale dieren. Buiten het broedseizoen leven vogels in kleine groepen van ongeveer 20 exemplaren. Dwarrelend door twijgen en bomen roepen ze voortdurend naar elkaar. Blijft een lid van de groep ergens hangen, dan wordt er gewacht tot de achterblijver weer bij is. Bij ringonderzoeken is opgevallen dat als één lid van de groep gevangen wordt, de rest van de groep wacht tot hij weer losgelaten wordt. Dan pas vervolgen zij hun tocht.
Jongen 1 à 2 broedsels. Per legsel 8 tot 12 roodgestippelde, witte eieren

Kenmerken