Over de Zwarte roodstaart
Zijn staart is mooi roestrood. De rest van de vogel is vrijwel zwart. Enige uitzondering is een lichtere buik en een bij sommige vogels lichtere plek in de vleugels. De vrouwtjes zijn iets bruin grijzer gekleurd.
Specificaties
Wetenschappelijke naam
Phoenicurus Ochruros
Familie
Muscicapidae
Habitat
In Midden en West-Europa komt hij veel voor in dorpen een steden. Ook broedt hij in berg- en heuvelgebieden op rotshellingen en kliffen tot 3000 m
Voedsel
De zwarte roodstaart eet insecten, spinnen en andere kleine beestjes. In het najaar eet hij ook wel eens bessen.
Hoogte
14,5cm
Gewicht
12-20g
Levensduur
1 - 8 Jaar
Broedtijd
Maart-September
Nest
Nestelt in holen en rotsnissen in de bewoonde wereld ook in gebouwen.
Geluid
Zijn roep klinkt als 'fiest' gevolgd door 'tek tek'. In bewoonde gebieden zingt het mannetje vaak vanaf gebouwen. De zang begint met enkele fluittonen 'ielieliel', gevolgd door een geluid dat lijkt op tegen elkaar knarsende kiezelstenen. Het eindigt met 'sruu-swie-swie'.
Kenmerken
De zwarte roodstaart is een van de twee soorten roodstaarten die we in onze tuin kunnen aantreffen. De zwarte roodstaart zit net als de gekraagde roodstaart graag op paaltjes of op draadjes van hekken. Opvallend is zijn altijd trillende of wippende staart, vooral als de vogel net geland is. De zwarte roodstaart komt vooral voor op industrieterreinen of rondom grotere gebouwen. Hier broedt hij graag in nissen of in open gebouwen zoals stations. Vooral tuinen die bij zulke terreinen liggen, zoals bedrijfswoningen, kunnen wel eens op bezoek van de zwarte roodstaart rekenen.
Jongen
2 à 3 broedsels met per legsel 4 tot 6 witte eieren. Vrouwtje bebroedt de eieren gedurende 13 tot 17 dagen. Vliegen 12 tot 19 dagen na uitkomen uit.