In het weekend van 24 & 25 augustus 2024 worden er omtrent International Bat Night in heel Nederland vleermuisactiviteiten georganiseerd.
In meer dan 35 landen zijn er evenementen om de vliegende insectenjagers te beschermen tijdens dit speciale weekend. Tijdens de nacht van de vleermuis zijn er veel verschillende evenementen die niet alleen interessante informatie geven over de vliegende acrobaten, maar ook unieke natuurervaringen vertegenwoordigen. Met zoveel data en evenementen zit er gegarandeerd iets voor jou bij.
Zo doen ook onze groene partners Zoogdiervereniging en IVN weer mee. Het overzicht van activiteiten vind je onderaan deze pagina.
Waarom moeten vleermuizen beschermd worden?
In de afgelopen 50 jaar zijn vleermuizen bijna uitgeroeid in Duitsland. Deze dramatische achteruitgang is te wijten aan hun habitatverlies en gebrek aan voedsel.
Vleermuizen zijn nachtdieren, dus ze hebben overdag een veilige beschutting nodig. Ze kunnen echter niet zelf nesten bouwen, dus zijn ze afhankelijk van schuilplaatsen. Deze schuilplaatsen worden steeds vaker vernietigd, hetzij door renovaties of nieuwe gebouwen. Het gebrek aan onderdak wordt steeds problematischer en bedreigt de dieren. Je kunt ze helpen, vleermuiskasten zijn geweldig als overnachtingsaccommodaties. Ze bieden een veilig en langdurig thuis voor de sierlijke fladderwezens, dus ze spelen een belangrijke rol in de bescherming van de vleermuis.
De dood van insecten bedreigt ook de grote vliegende kunstenaars. Door het verlies van landbouwdiversiteit en het gebruik van insecticiden vinden vleermuizen steeds minder voedsel. Ze eten elke avond voedsel, wat goed is voor zelfs een derde van hun lichaamsgewicht.
Help de vleermuis
De vleermuis is een natuurlijke insectenbestrijder. Hij eet iedere nacht een kwart tot de helft van zijn lichaamsgewicht in muggen, motten, spinnen en andere insecten. Dit kan wel oplopen tot 3000 insecten in een nacht. Een vleermuis van 20 gram kan in een jaar tot 3.6 kilo aan insecten opeten. Het belang van deze natuurlijke insectenbestrijder is dus erg groot.
Voor huisvesting zijn ze afhankelijk van bestaande kieren en gaten waarin ze weg kunnen kruipen. Je kunt de vleermuizen zelf ook onderdak bieden door een vleermuizenkast op te hangen. In samenwerking met de Zoogdiervereniging hebben we vleermuizenkasten ontwikkeld.
Vleermuizenkasten