De Nationale Tuinvogeltelling 2025

Tuinvogels en hun behoud hebben altijd al onze aandacht gehad - daarom steunt Vivara de Nationale Tuinvogeltelling, georganiseerd door onze partner Vogelbescherming Nederland.

Van 24 t/m 26 januari 2025 worden alle natuurliefhebbers uitgenodigd om een half uur lang de vogels in hun tuin of op hun balkon te registreren en te rapporteren. Met de meldingen dragen we allemaal bij aan een zo gedetailleerd mogelijk beeld van de ontwikkeling van de lokale vogelwereld.

Wil je je voederstation alvast klaarmaken? Gebruik dan:

Code: BIRDWATCH10 - 10% korting op alle vetproducten + alle voedersystemen bij besteding van minimaal €99.

Meer vogels in je tuin met deze startpakketten

Hoe werkt de Nationale Tuinvogeltelling?

Heb je een half uur lang ijverig geteld en je waarnemingen genoteerd? Laat de resultaten dan aan de Vogelbescherming weten!

  1. Tel op vrijdag 24, zaterdag 25 of zondag 26 januari 2025 één keer een half uur de vogels in je tuin of op je balkon. Vliegen de vogels alleen maar over jouw tuin? Die tellen niet mee. Scholen, kinderboerderijen en andere groepen kunnen eventueel al van tevoren tellen op een moment dat hun schikt.
  2. Noteer alle waarnemingen van één soort in jouw tuin of op je balkon. Maar tel deze waarnemingen niet bij elkaar op, want dan loop je het risico dezelfde vogel dubbel te tellen.
  3. Geef alleen het hoogste aantal door van een soort die je tegelijk hebt gezien. Dus: zie je in jouw tel-halfuur 3 koolmezen tegelijk en even later 5 koolmezen? Dan geeft je door: 5 koolmezen.
  4. Jouw telling geef je op vrijdag 24, zaterdag 25 of zondag 26 januari 2025 gemakkelijk door via de website. Het telformulier staat dan voor je klaar. Vul je telling uiterlijk maandagochtend 27 januari in vóór 12 uur.
vogelspottersvogelspotters

Aan het einde van de campagne worden alle waarnemingsgegevens geregistreerd en gecontroleerd. Daarna volgt een landelijke analyse van vogelsoorten, populatieaantallen, populatietrends en waarnemingslocaties. Een van de doelen is om populatiecijfers te krijgen, maar ook om frequenties en trends te herkennen. De campagne geeft een regionaal en landelijk beeld van het vogelleven in dorpen en steden.

Tot slot worden de populatiegegevens vergeleken met die van voorgaande jaren, waardoor nieuwe inzichten worden verkregen in de ontwikkeling van tal van vogelsoorten en, waar van toepassing, regionale verschillen. De resultaten bieden een ondersteunende basis voor mogelijke beschermingsmaatregelen voor vogels.

Vivara is groot supporter van vogeltellingen

Het is onze passie om de fascinerende wereld van vogels onder de aandacht te brengen en tegelijkertijd waardevolle gegevens bij te dragen aan de studie en het behoud van de vogeldiversiteit. Onze missie gaat veel verder dan enkel tellen - we staan vooraan bij het promoten van projecten die vogelhabitats beschermen en verbeteren.

We gebruiken ons platform ook om mensen bewust te maken van het belang van vogeldiversiteit. Als groot supporter van vogeltellingen in heel Europa zijn we er trots op dat we een drijvende kracht zijn achter de bescherming van onze gevederde vrienden. We streven naar een duurzame samenleving tussen mensen en vogels en werken onvermoeibaar aan het behoud van deze fascinerende wezens.

De top 5 van meestgetelde vogels in 2024:

Elke vogel telt - resultaten 2024

Afgelopen editie telden bijna 113.976 mensen 1.6 miljoen tuinvogels!

Vogelbescherming Nederland is onder de indruk van het aantal deelnemers bij de Nationale Tuinvogeltelling. De enorme aantallen van de edities tijdens de lockdown zijn afgelopen jaar niet gehaald, maar het aantal tellers was aanzienlijk hoger dan de jaren voor corona. Het is een teken dat vogels kijken steeds populairder wordt en dat mensen steeds meer begaan zijn met de vogels in hun tuin.

De huismus stond traditiegetrouw op één, gevolgd door de koolmees en de pimpelmees. De huismus leeft in groepen, vandaar dat ze qua absolute aantallen met kop en schouders boven de rest uitsteken. De koolmees, op nummer 2, is in de meeste tuinen gezien. Vogelbescherming lette dit jaar extra op de groenling, omdat deze al jaren in aantal fors afneemt in het stedelijk gebied. Dat beeld wordt in deze Tuinvogeltelling helaas bevestigd.

In 2008 zagen tellers nog in ruim een kwart van de tuinen de groenling, nu in slechts 5% van de getelde tuinen. Ook het aantal groenlingen per tuin nam behoorlijk af van 4,5 naar minder dan 3. Reden voor de afname lijkt te liggen in het ontbreken van struiken, waar ze graag in broeden. Maar ook de ziekte 'het geel', die vaak via de voedertafels wordt verspreid, lijkt een rol te spelen in de afname.

Onze 5 tips voor vogels kijken

Een voedersilo met een roodborstje
Tip #1

Zet een voederplek op

De voederplek is waarschijnlijk de gemakkelijkste plek om vogels te observeren. Om een bijzonder groot aantal soorten te kunnen zien, moet je verschillende soorten voedsel en voedersystemen aanbieden - een voedersilo voor mezen en mussen, een voedertafel voor grondeters zoals merels en roodborstjes en vetproducten voor spreeuwen.

Voedersystemen angle-right

Kinderen bouwen een vogelhuisje
Tip #2

Betrek kinderen erbij

Met vrienden of familie, vogels zijn prachtig om samen naar te kijken. Het is ook een leuke manier om kinderen kennis te laten maken met de natuur en hen te helpen meer te leren over soorten. Om nog meer interesse te wekken, kun je bijvoorbeeld ook samen voederhuisjes of nestkastjes bouwen.

Onze bouwpakketten angle-right

Een man kijkt door een verrekijker
Tip #3

Gebruik hulpmiddelen

Is dat een huismus of een boomklever? Boeken, kijkkaarten of vogel-apps helpen om de waargenomen soorten duidelijk te identificeren en een verrekijker helpt om de details en het verenkleed nog beter te zien.

Onze verrekijkers angle-right

Een nestkastje
Tip #4

Nestkastjes ophangen

Nestkastjes en vogelhuisjes helpen vogels het hele jaar door. Vooral als nestplaats in de lente en de zomer, maar ook als bescherming en schuilplaats in de winter. Zelfs buiten het broedseizoen kun je vogels het nestkastje in en uit zien vliegen.

Onze nestkastjes angle-right

Een plant met witte bloemen
Tip #5

Gebruik vogelvriendelijke planten

Heggen zijn schuil- en nestplaatsen. Vruchtdragende vaste planten bieden natuurlijke voedselbronnen voor wilde vogels. Als je veel verschillende kleine habitats creëert, zul je merken dat veel vogels je tuin zullen bezoeken. Dit is niet alleen goed voor de vogels, maar ook voor insecten, egels en eekhoorns.

Veel plezier met vogels kijken! Elke vogel telt!

Geef tuinvogels een thuis - voorbereiding op de Week van de Nestkast

Hoe is het met de populatie van jouw tuinbezoekers? Welke tuinvogels zie je in je buitenruimte? Is er een bepaalde gevederde vriend die je heel graag wilt zien? Bied je ze een geschikte habitat?

Nadat we met de Nationale Tuinvogeltelling een kijkje hebben genomen in de diverse vogelwerelden en populatietrends hebben vastgesteld, richten we onze aandacht daarna op de leefomstandigheden van onze tuinvogels. De vogeltelling heeft ons niet alleen de diversiteit aan soorten laten zien, maar ook het belang van geschikte habitats voor vogels benadrukt. In deze context staat de Week van de Nestkast centraal.

De afname van natuurlijke nestplaatsen en de mogelijkheden om dit tekort te compenseren zijn hier het onderwerp van gesprek. We geven je tips voor het ophangen van nestkastjes, laten zien welke vogel de voorkeur geeft aan welk nestkastje en laten je ook kennismaken met de verschillende materialen die voor nestkastjes worden gebruikt. Laten we samen in deze spannende fase duiken en een bijdrage leveren aan het bevorderen van vogelbescherming. We kijken uit naar de Week van de Nestkast!